Saxofonen gör comeback

Saxofonen gör comebackÅret var 1846 när Adolphe Sax skapade saxofonen. Saxofon som instrument har spelat en nyckelroll inom många olika musikgenrer sedan dess. Den har en självklar roll inom blues och jazz och även inom rock, framförallt tidig rock. Artister såsom Aretha Franklin, The Rolling Stones och Duke Ellington använde sig av saxofonen. Idag kan den vältränade örat höra saxofon överallt. Det är inte ovanligt att höra saxofon i moderna pop- och hiphop-låtar idag, vare sig det är i ett solo eller i melodin.

Adouli är en ung rappare med stor talang som har väckt stor uppmärksamhet för sin debut-EP ”Sanningen”. Adouli visar i sin debut att han är en skicklig textförfattare, soundet är dessutom välkonstruerat och moget. Adouli Sanningen är bra musik helt enkelt. Den har nästan allt, det enda som fattas är saxofonen. Om du inte har fått nog av saxofonen behöver du dock inte misströsta, det finns gott om låtar med det underbara instrumentet som du kan läsa om nedan.

Moderna låtar med saxofon

Tack vare internet och sociala plattformar som Youtube så har ett antal klipp blivit virala. Ett ypperligt exempel av detta är Moldaviens Eurovisionbidrag från 2010 ”Run Away” som blev viral genom ”Epic Sax Guy”. Saxofonens popularitet slutar inte vid virala klipp. M83s ”Midnight City”, Jennifer Lopezs ”Get Right” och Jason DeRulos ”Talk Dirty to Me” har alla en saxofon-loop i sina melodier. Andra låtar såsom Lady Gagas ”Edge of Glory” och Katy Perrys ”Last Friday Night (TGIF)” har istället grymma saxofonsolo.

Modern rap och hiphop

Även inom rap och hiphop kan du höra saxofonen. Mackelmore & Ryan Lewis:s låt ”Thrift Shop” är kanske den kändaste, men det finns även andra exempel. Le1fs låt ”Wut”, ”Use This Gospel” av Kanye West och Kendrick Lamars låtar ”untitled 02 | 06.23.2014” och ”Rigamortus” är bara några exempel. Saxofonen finns överallt, det gäller bara att hålla öronen öppna. Gå på en musikalisk upptäcktsfärd och lyssna på nya genrer, vare sig det är hiphop, jazz eller blues. Du vet aldrig vilka guldkorn du kan hitta!