Bluesfestivaler i Sverige

Musikstilen blues har funnits i många år. Även i Sverige är intresset stort och det finns flera festivaler som svenska blues- fantaster kan besöka. Åmåls Bluesfest i Dalsland har i över 20 år lockat till sig mängder av besökare. Här erbjuds en bra mix av band som spelar olika stilar av blues och liknande musik. Festivalen är öppen i fyra dygn under juli månad. Du har gott om tid att njuta av musiken. Om du vill göra ett avbrott kan du åka en tur och titta på omgivningarna.

Bluesfestivaler i Sverige

Att välja vilken bluesfestival du ska besöka kan jämföras med många andra beslut. Du som till exempel ska köpa ett eget spabad måste också fundera först. På villanytt.se kan du läsa mer om vilka swimspa som fått högst betyg och bäst omdöme. Att ligga i badet och lyssna på favoritmusiken blues är en lugn och behaglig upplevelse för både kropp och själ. Några av de mest kända musikerna är Mamie Smith, Arthur Blake och Marion Walter Jacobs. De var alla verksamma under den första hälften av 1900-talet.

Historia

Om det inte vore för blues så skulle många andra musikstilar idag ser väldigt annorlunda ut. Stilar som heavy metal och rockabilly har påverkats mycket av bluesmusik. Det var bland afroamerikanerna i södra USA som denna musikstil utvecklades i början av 1900- talet. Först var det mest fattiga arbetare som spelade i hopp om att kunna tjäna lite extra pengar. Men intresset växte fort. Fler och fler stora artister började ta upp den nya stilen som med tiden blev en av de populäraste inom musikbranschen.

Smärta och sorg

Att spela och sjunga blues har länge varit ett sätt för artisterna att uttrycka sin sorg. Trots att smärta och tragik har en central plats i bluesmusiken har den blivit enormt populär. Kanske just därför? Några av de mest berömda blueslåtarna är Johnny B. Good med Chuck Berry, Purple Haze med Jimi Hendrix och Tutti Frutti med Little Richard. Om du är ny inom denna musikstil har du mycket att se fram emot. Mycket gott kan komma också av sorg.