Blueslåtarna du måste lyssna på

Är du ny inom bluesgenren och är sugen på att bli mer insatt i den? Då har du kommit rätt! Det är inte helt enkelt att ta sig an bluesen, då det finns så många artister, band och låtar att välja mellan. Här får du lite inspiration som kan guida dig in i den fantastiska bluesdjungeln.

Muddy Waters – Mannish Boy

Om du vill lära dig mer om bluesmusik är Muddy Waters en artist som du bör börja med. Han har betytt otroligt mycket för genren, inte minst den elektriska bluesen. Waters föddes år 1913 och levde fram till 1983. Han har till exempel varit en stor inspirationskälla till band som Rolling Stones. Låten Mannish Boy är en av hans mest berömda, och även om du inte känner igen titeln är det stora chanser att du har hört (åtminstone delar av) den innan.

B.B King – The Thrill is Gone

B.B King, född 1925 och död 2015, är ett annat gigantiskt namn inom bluesmusiken, men också inom soul-genren. Låten The Thrill is Gone räknas till en av hans absolut största och mest framgångsrika låtar. Om du föredrar en souligare variant av blues, och som dessutom har tydliga inslag av gospel emellanåt, är B.B King något för dig!

Chuck Berry – Johnny B. Goode

Chuck Berry är ett namn som de allra flesta nog känner till. Även han räknas till en av de största inom bluesgenren, och inte minst som en föregångare till den tidiga rock’n’rollen. Chuck Berry föddes år 1926 och avled så sent som i år. Har du lyssnat på band som The Beatles, Rolling Stones och AC/DC? Alla dessa har inspirerats mycket av Chuck Berry. En av hans mest kända låtar är Johnny B. Goode från 1958, och i den låten kan du minst sagt hora att det osar rock’n’roll!

Jimi Hendrix – Purple Haze

Huruvida Jimi Hendrix kan räknas som ”äkta” blues eller inte har diskuterats, inte minst då hans musik kom betydligt senare än många andra kända bluesartisters tidiga verk. Att han var inspirerad av B.B King, Howlin’ Wolf och Muddy Waters med flera är det dock inget snack om saken! I Hendrix’ musik är ofta gitarren tydligt närvarande, inte minst i form av olika solon. Lyssna till exempel på låten Purple Haze från debutalbumet Are You Experienced? Från 1967. Hendrix föddes år 1942 och avled dessvärre redan 1970.

Little Richard – Tutti Frutti

Även Little Richard befinner sig i gränslandet mellan blues och det som vi idag kallar för rock’n’roll. På grund av hans betydelse för rocken får han ändå komma med här. Richard föddes år 1932 och är den enda av dessa giganter som lever än idag. Tutti Frutti är en riktig rock’n’roll-klassiker med rötter i bluesen.